Elpriser är något som berör alla medborgare i Sverige, EU och världen. När dessa ökar så påverkas samtliga delar av ett samhälle. Bagaren får en högre elräkning hemma men även på bageriet. Brödet blir dyrare och samtliga delar av samhället. Men, hur kan det blir så här och vad är de kortsiktiga och långsiktiga effekterna.
Dyra elräkningar gör att pensionärer blir tvungna att flytta
Dagens Nyheter rapporterar om Christina, 75, som kan tvingas lämna hemmet när elpriset stiger. SVT Nyheter rapporterar om Christer, 72, som sålde sitt hus för att elräkningarna blev för dyra. Innan Christer bestämde sig för att sälja huset så stängde han av varmvattnet och duschade hos en bekant. Men trots dessa åtgärder räckte det inte till, elräkningarna blev ändå för höga när elpriserna fortsatte öka.
Företag påverkas av elpriset
Expressen rapporterar om Plastinject AB i Anderstorp som flyttar sin produktion till tider på dygnet när det är billigare. Elpriset har gått från en krona per kilowattimme till sju kronor. Detta betyder att elkostnaden ökar från en miljon i månaden till fem till sju miljoner vilket gör att det blir ohållbart att driva verksamheten. Mellan dag och natt skiljer sig elpriset sig fem gånger vilket också skapar en ny personalpolitik där skiftarbeten förläggs till exempelvis helgerna. Aftonbladet rapporterar om Pågen som som dels oroar sig för elavbrott där de ger som exempel att ett elavbrott gav fyra veckors leveransproblem, och dels ökade elpriser vilket kan leda till konkurser och arbetslöshet. Pågen är inte ensamma om att oroa sig, livsmedelsjättar som Orkla Food, Nordic Sugar och förpackningsföretag som Smurfit Kappa larmar via en pressträff.
Livsmedelskedjan hotas av höga elpriser
Att prisökningarna redan är kännbara för de flesta behöver nog inte påpekas, men, i förlängningen kan det bli ännu värre. Enligt livsmedelsproducenterna så har 90 procent av all svensk livsmedelsproduktion sitt ursprung i område 3 och område 4, det vill säga, de områden med högst elpriser.
Politiska drag och utspel
Medborgare får nog lov att vänja sig vid politiska utspel kring de rusande elpriserna. De högre elpriserna som leder till högre priser påverkar naturligtvis också inflationen, inte bara i Sverige utan i hela EU och i världen. Högre inflation motarbetas med högre räntor vilket ger lägre priser på tillgångar som belånas vid köp, exempelvis bostäder. Högre räntor kan också göra det svårare för företag att låna pengar vilket i sin tur leder till fler konkurser.
EU-komissionens president Ursula von der Leyen har uttryckt en stor oro för de höga i elpriserna i unionen, hon menar att energisystemen är byggda för en annan tid. Hon påpekar att EU håller på och tar fram en krisåtgärd och en strukturell reform av energimarknaden. Vad detta innebär och vad en sådan reform ska innehålla framgår dock inte. Vi kan bara konstatera att strukturella reformer som exempelvis mer vindkraft har tagit stopp i stora delar av Sverige tack vare våra demokratiska processer.
Hur påverkar elpriset dig? Kommentera gärna.